Kenyérben sült sonka
2005.05.21. 21:15
Kenyérben sült sonkaHozzávalók:
1500 g főtt sonka (a comb dió része) 375 g teljes kiőrlésű rozsliszt 375 g teljes kiőrlésű búzaliszt 40 g friss élesztő 4,5 dl langyos víz 10 g cukor 150 g kovász csipet só 1 tojássárgája
Elkészítés:
Keverje el a kétfajta lisztet. A liszthalom közepén csináljon egy kis mélyedést, morzsolja bele az élesztőt, és öntse le 4-5 evőkanál langyos vízzel, tegye bele a cukrot, és az egészet gyúrja össze a liszthalom peremétől kezdve. A tésztát lisztezze be, takarja le, tegye meleg helyen, amíg megkel. Kovászt három nappal korábban készítsen. 10 dkg rozslisztet fűszerezzen őrölt köménnyel, őrölt korianderrel, őrölt édesköménnyel, keverje el 2,5 dl langyos vízzel, 1 evőkanál mézzel. Három nap múlva megkel, megtöbbszöröződik. Vegye ki belőle a megfelelő mennyiséget, keverje el a maradék vízzel, sózza. Gyúrja hozzá a megkelt tésztához, és addig dagassza, amíg a tészta el nem válik a táltól. Takarja le, és pihentesse félórán át. A sonkát 8 percig 100 fokos sütőben melegítse. A kenyértésztát 1 cm vastagra nyújtsa ki, vágjon le belőle 10 cm-t, majd csomagolja a tésztába a sonkát a fenti lépések szerint. Süsse ropogósra. A tésztát két oldalról hajtsa a sonka köré (nem pontosan fedi, ám ne tekerje duplán rá), a fölösleges tésztadarabot vágja le, hogy pontosan illeszkedjen a két oldal. A tészta széleit az illesztésnél kenje be tojássárgával, és ragassza össze. A túloldalon egymásra simított, fennmaradó tésztát vágja le. Az egészet szép kerekre és jó paszszosra formázza. A cipót kenje meg tojássárgával, hogy szép aranysárgára süljön, és díszítse a tésztamaradékokból gyúrt másfél centis csíkokkal, majd ezeket is kenje meg a sárgájával. Mielőtt a sütőbe rakná, hintse meg vízzel. 5 percen keresztül 200°C fokos sütőben süsse, majd további 80 percig 180 °C fokosban. Szeletelve, Madeira-mártással tálalja.
|