GOMBALEVES ZABPEHELLYEL
2005.05.22. 17:25
GOMBALEVES ZABPEHELLYEL
Hozzávalók 6 személyre:
- 40 dkg csiperkegomba
- 4 evőkanál zabpehely
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1-1 nagyobbacska sárgarépa és petrezselyemgyökér
- 4 evőkanál olaj
- kb. 1 kiskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 evőkanál zabpehelyliszt
- 1 csapott evőkanál csemege pirospaprika
|
|
|
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a gombát vékony cikkekre, a zöldségeket félkarikákra vágjuk. Az olajon a hagymát megfuttatjuk, a gombát meg a zöldséget hozzáadva 7-8 percig kevergetve pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A zabpehelyliszttel meghintjük, fél perc alatt kissé lepirítjuk, majd a pirospaprikát is rászórjuk. Kb. 1,2 liter vízzel - még jobb, ha levessel - fölengedjük, néhány percig forraljuk, végül a zabpelyhet is beleszórjuk, 10 perc alatt készre főzzük.
Jó tanácsok:
Zabpehely helyett rozspehellyel, árpapehellyel vagy búzapehellyel is készíthetjük, de használhatjuk hozzá a több komponensű pehelymixet is.
Zöldségleveseinkbe tészta helyett bármikor használhatunk pelyheket.
A leves frissen finom igazán, mert ha sokat áll, a zabpehely szinte az összes levét beissza.
Csiperke helyett laska- vagy erdei gombával is készíthetjük.
Elkészítési idő: 35 perc Energiatartalom: adagonként körülbelül 962 kJ/230 kcal
|