Felvágottas tál
2005.05.22. 17:24
Felvágottas tálHozzávalók:
20-20 dkg vékony szelet gépsonka, zalahús, tavaszi felvágott és disznósajt l0 dkg parasztkolbász 1 kis fej saláta 1 cikóriasaláta 1 főtt tojás 4 minikukorica (konzervként kapható) 2 paradicsom 1púpozott evőkanál ecetes torma 1 hegyes erős paprika 2 szép hónapos retek 2-3 csemegeuborka a hússalátához: 25 dkg sült hús (maradék is lehet) 4 közepes csemegeuborka 1 alma 2 főtt burgonya l0 dkg kész majonéz 1 evőkanál mustár néhány csepp Worcestermártás és citromlé só, őrölt bors néhány szál petrezselyem
Elkészítés:
Először a hússalátát készítjük el. A sült húst, a csemegeuborkát, a kicsumázott almát meg a főtt burgonyát vékony csíkokra vágjuk. A majonézt a mustárral, a Worcesterrel és a citromlével elkeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A csíkokra vágott hozzávalókat belekeverjük, és tálalásig a hűtőbe tesszük. A kolbászt ferdén fölszeleteljük. A kétféle salátát leveleire bontva megmossuk, leszárogatjuk. A főtt tojást vékony karikákra szeljük. A minikukoricát lecsöpögtetjük. A paradicsomot fél bevágjuk (még szebb ha csillag alakban vágjuk körbe), és a tormát ráhalmozzuk. A hegyes paprikát és a megtisztított retket fölszeleteljük. A csemegeuborkát átlósan kettészeljük, majd dundibb felét sűrűn bevágjuk: így készül az uborkalegyező. A felvágottakat ízlésesen tálra rakjuk, amiket lehet, meg is hajlítunk, hogy még tetszetősebb legyen. Ahol maradt hely, oda halmozzuk a hússalátát. Végül a tálat kedvünk szerint megrakjuk a díszítőkkel. JÓ TANÁCSOK - A tálhoz bármilyen felvágottat használhatunk, az a lényeg, hogy többféle legyen. Vannak persze klaszszikus összetételű tálak is. Ilyen például a magyaros hústál, amire főtt marhanyelv, sonka, gyulai kolbász, téliszalámi és csabai karaj jár, mégpedig egyforma arányban. személyenként 3-4 dekát számoljunk mindenből. - A húsokat, így a felvágottakat, kolbászféléket is könynyebb lehűtve szeletelni. - A tálat vajrózsával is szokás díszíteni.- A friss zöldségfélék - paradicsom, paprika, hónapos retek, újhagyma stb. - mellett mindig tegyünk a tálra valamilyen savanyúságot is: ecetes paprikát, kovászos uborkát stb. ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 3O PERC EGY ADAG: 4306 KJ/1030 KcAL
|