Oroszkrémtorta
2005.05.26. 16:14
Oroszkrémtorta
Hozzávalók 16 szelethez:
1 kerek piskótatorta (24-26 cm átmérőjű),
5 dkg cukrozott narancshéj,
5 dkg cukrozott citromhéj,
10 dkg mazsola,
1 dl rum
3 dl tej
fél rúd vanília,
1,5 dkg zselatin,
3 tojássárgája,
20 dkg cukor,
fél citrom reszelt héja,
4 dl tejszín
a díszítéshez:
2 babapiskóta,
2 dl tejszín,
2 tasak vaníliás cukor,
1 tasak habfixáló,
1 evőkanál pirított mandulaforgács,
16 szem cukrozott cseresznye
|
Elkészítés:
1. A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk, és a mazsolával együtt meglocsoljuk a rummal, 1 órát érleljük benne.
2. A tejet felforraljuk a felhasított vaníliával, hagyjuk langyosra hűlni, leszűrjük. A zselatint vízben beáztatjuk (a tasakon lévő utasítás szerint).
3. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a citromhéjjal, apránként hozzáadjuk a vaníliás tejet, vízfürdőben, állandóan keverve sűrű krémmé főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a zselatint, és elkeverjük benne, hagyjuk kihűlni.
4. A tejszínt kemény habbá verjük, és kíméletesen a krémhez adjuk. Belekeverjük a mazsolát és a cukrozott gyümölcsöket.
5. A piskótatortát 3 lapra vágjuk, arányosan elosztva megkenjük őket a krémmel - jusson az oldalára és a tetejére is. A babapiskótát megreszeljük, beszórjuk vele a torta oldalát, 3-4 órára hidegre tesszük.
6. Tálaláskor kemény habbá verjük a tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval, csillagcsőrös nyomózsákba szedjük, és habrózsákat nyomunk a torta tetejére. Megszórjuk a pirított mandulával, a cukrozott cseresznyeszemekkel díszítjük, csokoládébóbitákkal csinosíthatjuk.
1 szelet: 979 kJ/238 kcal |
|