1. A babot 12 órára beáztatjuk. A vizet leöntjük róla, a zöldfűszerekkel együtt lábasba tesszük, és kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük. Lefedve, kislángon 1 és negyed óráig főzzük.
2. A felkockázott szalonnát megpirítjuk, majd kivesszük. A zsiradékban aranyszínűre sütjük a húst, ezt is kivesszük, majd a darált húst pirítjuk meg a helyén. A húsokat melegen tartjuk.
3. 2 evőkanál olajban megfuttatjuk a hagymát, beletesszük a húsokat, a zúzott paradicsomot a levével együtt, beleöntjük a sört, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszereket, és sóval, borssal ízesítjük. Lefedve 30 percig kislángon főzzük.
4. A kész babot lecsöpögtetjük, és a húshoz keverjük. Lefedve 20 percig főzzük. A rizst sós vízben megfőzzük, a répákat megtisztítjuk, és felkarikázzuk, gőzben megpároljuk, és serpenyőbe tesszük az olajjal, majd korianderrel, pirospaprikával, sóval, borssal fűszerezzük. Az avokádókat meghámozzuk, kettévágjuk, kimagozzuk, húsukat a zúzott fokhagymával és a citromlével sima krémmé turmixoljuk, majd borssal ízesítjük. A chili con carnét forrón tálaljuk, a koriandert a tetejére szórjuk, külön kínáljuk hozzá a rizst és a répát.