A bazsalikom Ocimum basilicum
A bazsalikomcserje Dél-Amerikában őshonos növény, de megtalálható a világ valamennyi részén, mindenütt sok hiedelem fűződik hozzá. Erős, jellegzetes, szegfűszegre emlékeztető, édeskés íze van. Nagyon jól illik friss salátákhoz és paradicsomos ételekhez, babhoz, gombához. Mártások, olaszos ételek, erjesztett ecetek kiváló ízesítője; a bazsalikom a fokhagymával együtt a klasszikus pesto-szósz alapja.
A leveleket fiatal korukban szedjük le, vágjuk fel, passzírozzuk át olajjal, vagy morzsoljuk el. Főtt ételekhez a főzés utolsó percében adjuk hozzá. A bazsalikomot fagyasztással vagy szárítással is tartósíthatjuk. Egész leveleket tegyünk el olívaolajba sóval, vagy pedig szárazon gyömöszöljük üvegbe sóval rétegezve. A leveleket meg is száríthatjuk, majd tegyük üvegbe, és csak akkor morzsoljuk szét, amikor az ételbe tesszük, hogy az illóolajok ne vesszenek el.
A növény illata elűzi a legyeket is. Ha néhány bazsalikomlevelet vízbe áztatunk, és az italt megisszuk, hamarosan felfrissülünk. A levelek forrázata serkentőleg hat az emésztésre. A bazsalikomos illóolaj is jól használható frissítő hatású fürdőhöz.
Pesto készítése
Hozávalók: 2 evőkanál pirított fenyőmag, 2 fokhagymagerezd, egy csomó friss bazsalikom levél, 2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt, 2 teáskanál citromlé, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj.
A fenyőmagot és a fokhagymát aprítsuk fel finomra turmixgéppel, adjuk hozzá a bazsalikomot, reszelt parmezánt és citromlevet, és keverjük simára, majd az olivát fokozatosan hozzáöntve turmixoljuk készre. A kész pestót öntsük jól zárható kis üvegbe, tároljuk hűtőszekrényben. Tehetünk még hozzá petrezselymet is, ha szeretjük.
|