Boros tepertős pogácsa
2005.05.21. 20:44
Boros tepertős pogácsa Hozzávalók:
100ml tej, 30 gr élesztő, 1 kkanál cukor, 500gr liszt, 400gr tepertő, 100 gr margarin, 100ml tejföl, 50ml fehérbor, 2 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, 1 evőkanál lisztet, összekeverjük, és langyos helyen megfuttatjuk. Közben a tepertőt megdaráljuk.
A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, a tejfölt, egy csipet sót, a bort, és összegyúrjuk. Ha nem elég rugalmas a tészta, adjunk hozzá még kevés tejet. Alaposan összedolgozzuk.
A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, ízlés szerint kissé megsózzuk és megborsozzuk. Felcsavarjuk a tésztát, téglalap alakúra kinyújtjuk, és két oldalát egymásra behajtjuk. Fél órát pihentetjük, majd ezt a hajtogatást még háromszor megismételjük, és közöttük fél órát pihentetjük a tésztát.
Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával, és 220 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.
|