borok
2005.05.21. 20:49
Egy pohárkával a kitűnő közérzetért
Borok
Egy pohárkával a kitűnő közérzetért
Hippokratész már 2400 évvel ezelőtt megfigyelte a bor jótékony hatását a szívinfarktus, a depresszió, az alvási zavarok és a vízkór esetében. Az ókor híres görög orvosa arra az eredményre jutott, hogy a megfelelő mennyiségben fogyasztott bor jót tesz az embernek.
Jóízű és egészséges A bor egészségűnkre való kedvező hatását számtalan nemzetközi kutatás bizonyítja. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát, javítja a vérkeringést, megelőzi a gyulladásokat, a trombózist és mérsékli a magas koleszterinszintet A szőlő levében rejlő másodlagos növényi anyagok, mint a polifenol, csekély mennyiségű alkohollal együtt védőpajzsként óvják a szív- és keringési rendszert. A polffenolok, a cserző és szinező anyagok főként a gyümölcs héjában, szárában és magjában találhatók.
|
Hatékony védelem A legismertebb polifenolok közé tartozik a querzetin és a resveratrol, melyek megakadályozzák például az E-vitamin oxidációját. A szervezet számára nélkülözhetetlen E-vitamin megköti a sejteket károsító szabad gyököket, melyek felelések többek között a rák és az érbetegségek kialakulásáért. A kis mennyiségben fogyasztott alkohol kedvezően hat a szervezetre. A nőknél például növeli az ösztrogénszintet, és megelőzi a csontritkulást. A borban lévő alkohol gondoskodik az agy jobb vérellátásáról és teljesítőképességéről, ráadásul az emésztést is serkenti.
Mértékletes élvezet Mennyi bort ihatunk tehát naponta? Az aranyszabály szerint a férfiak napi 400 ml, azaz két pohár, a nők 300 ml, azaz másfél pohár bort. Aki kedveli a „hegy levét”, és szeretné kihasználni szervezetünkre ható kedvező hatását, étkezésekhez kortyolgassa el a napi megengedett mennyiséget. Természetesen az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak is nagyon fontos szerepe van. Tegyünk úgy, mint a mediterrán népek: együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, aromás zöldfűszereket és salátákat. Valamilyen halétel vagy tenger gyümölcse legalább egyszer egy héten szerepeljen az étrendünkben. A főzéshez használjunk értékes növényi olajokat És hagyjunk időt az ételek élvezetéhez! A nyugodt, derűs étkezés nélkülözhetetlen az egészséghez.
|
|