Dinnyefantáziák
2005.05.21. 21:22
DinnyefantáziákHozzávalók:
a,füstölt sonkás dinnyéhez: 1 sárgadinnye 0.5 dl tokaji bor 3Odkg nyers füstölt sonka néhány salátalevél l ek. zöldbors 4 ek. majonéz 1 dl tejszín a gyümölcssalátával töltött dinnyéhez: l közepes görögdinnye 1 alma 1 doboz konzervmandarin l kivi, 10-l5 dkg szőlő l citrom leve 2 ek. méz 1 kupica triplesec késhegynyi reszeIt gyömbér a tetejére: 2 dkg, vékonv lapocskákra vágott mandula, tejszínhab a sárgadinnyekoktélhoz: l sárgadinnye (kb. 80 dkg) 0.5 dl triple sec 5 dkg porcukor l csomag vaníliás cukor 1 citrom leve l dl édes tokaji szamorodni l banán, 0,5 dl tejszín
Elkészítés:
A füstölt sonkás dinnyéhez a dinnyét megmossuk, meg törölgetjük, majd kettévágjuk, magjait kikaparjuk. A húsából karalábévájóval 8 kis gömböt kifúrunk, a többit pedig 8 cikkre vágjuk, ezeket meg is hámozzuk. A dinnyegolyócskákat a tokaji borral meglocsoljuk. A füstölt sonkát hajszálvékonyan fölszeleteljük. Minden cikk sárgadinnyét egy-egy szelet sonkába burkolunk, és a borban pácolt gyümölcsgömböket fogvájóval rászúrjuk. Ahogyan a nagy képen látható, az ételt úgy is készíthetjük, hogy a sonkaszeleteket tányérra fektetjük, és csak boros dinnyegolyócskákkal tálaljuk. Ez akkor igazán látványos, ha a gömböket úgy rakjuk egymás mellé, hogy szőlőfürt formájuk legyen. Salátalevéllel díszítjük. Bárhogyan is kínáljuk, zöldborsos majonézt mindenképp tálalunk hozzá. Utóbbi úgy készül, hogy a borsot durvára vágjuk, a majonézbe keverjük, végül a kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. Külön kínálhatunk hozzá barna kenyeret is. A gyümölcssalátával töltött dinnyéhez az összes gyümölcsöt megtisztítjuk. A citrom levét kifacsarjuk, a mézzel meg a triple seckel meglocsoljuk, a gyömbérrel fűszerezzük. A dinynyét félbevágjuk, és az egyik felét a képen látható módon kicifrázzuk, vagyis körben, cikcakkosan bevagdossuk. Közepét kifúrjuk, ide kerül a saláta. A kikapart dinnyehúst a másik fél dinnye húsával együtt kockákra vágjuk, a citromos-likőrös keverékbe forgatjuk. A többi földarabolt gyümölcsöt hozzáadjuk, és az előkészített dinnyébe töltjük. Tetejét mandulával meg tejszínhabbal díszítjük. A sárgadinnyekoktélhoz a megmosott, megtörölgetett gyümölcsöt félbevágjuk, magjait kikaparjuk. Húsából karalábévájóval kis gömböket vájunk, ezeket alufóliára fektetjük, és a mélyhűtőbe tesszük. Tálaláskor jégkocka helyett ez kerül a koktélba. A megmaradt dinnyehúst - miután héjából kikapartuk - turmixoljuk, és tálba töltjük. A triple seckel, a porcukorral, a vaníliás cukorral meg a citrom levével ízesítjük. A bort beleöntjük, a fölszeletelt banánt hozzáadjuk, végül a habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. Poharakba töltjük, és a fagyasztott dinnyegolyócskákkal kínáljuk. ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 2 ÓRA
|