|
Menü |
|
| |
|
|
|
Kínai konyha |
|
Tavaszi tekercs
2005.05.23. 15:40
|
Hozzávalók (6 személyre): A tésztához:
30dkg búzaliszt,
fél kávéskanál só,
1 pohár hideg víz,
1 felvert tojás. A töltelékhez:
15 dkg csiperkegomba,
1 fej vöröshagyma,
10 dkg zeller,
10 dkg spenót,
10 dkg bambuszrügy (elhagyható),
10 dkg szójacsíra,
1 kávéskanál só,
1 kávéskanál cukor,
fél kávéskanál glutamát (elhagyható),
1 evõkanál portói (vagy száraz fehér bor),
1 evõkanál szezámolaj,
2 evõkanál szójamártás,
2 evõkanál olívaolaj,
2 tojás,
1 gyömbérgumó,
bors. Elkészítés: Dolgozzuk tésztává a lisztet a vízzel és a sóval. 30 percig nedves ruha alatt pihentessük. Deszkán nyújtsuk ki körülbelül 1,5 mm-es vastagságúra. Éles késsel vágjuk 16x16 cm-es négyzetekre. Készítsük el a tölteléket: Vágjuk össze a zöldségeket, és a gyömpért porítsuk el. Verjük fel a tojást, és az olaj kivételével adjuk hozzá az ízesítõket. A felforrósított olajba tegyük a zellert, majd a többi zöldséget. Kevergetve süssük két percig. Adjuk hozzá a tojást, és ha megszilárdult, vegyük le. Hûtsük ki. Tegyünk a tésztakockák közepére 1-2 kanál tölteléket, a két szélét hajtsuk fel, tekerjük össze. Kenjük meg tojással. 1-2 liter olajat forrósítsunk fel egy mély edényben. Süssük meg a tekercseket. Egyszerre háromnál többet ne tegyünk az olajba. Sütés közben forgassuk meg párszor. Ha egyenletesen megpirultak (kb. 10-15 perc), vegyük ki. Natúr salátalevelekre helyezzük, és különféle friss zölddel díszítjük. Fortély:
A töltelékbe a leírtakon kívül számtalan zöldség tehetõ, csak arra ügyeljünk, hogy ne negedjenek levet.
Édes-savanyú mártásba, vagy szójaszószba mártogatva (vagy ezekkel finoman megöntözve) még ízesebbé tehetõ.
A töltelékbe 5 dkg beáztatott szójatésztát is tehetünk.
Lezárt edényben, hûtõben hetekig, mélyhûtõben hónapokig is eltarthatjuk.
A tészta hetekkel korábban is elkészíthetõ és hûtõben eltartható.
Az étel gazdagítható apróra vágott, vagy darált fõtt húsokkal. |
|
| |
|
|