Babfőzelék:
2005.05.30. 12:53
Babfőzelék:
Hozzávalók: 50 dkg fejtett, v. száraz bab 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 babérlevél, füstölt szalonna bőre, 2 dkg zsír, pirospaprika, liszt, cukor, 1 evőkanál 20%-os ecet vagy citromlé
|
|
Elkészítés: A hagyma felét lereszelem a fokhagymával együtt és lesózom, félreteszem. A babot (amit kiválogattam, megmostam és 4-5 órára vízbe áztattam) a hagyma másik felével felengedem annyi vízzel, ami ellepi, beleteszem a szalonnabőrt és a babért, teszek bele egy kávéskanál kristálycukrot és egy késhegynyi szódabikarbónát, és fedő alatt puhára főzöm. Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró zsíron zsemleszínűre pirítok 1-2 evőkanál lisztet, belekeverem a reszelt hagymát és fokhagymát egy csipet pirospaprikával, majd beleöntöm a tejfölt és jól elkeverem a tűzről lehúzva. (Aki nem szereti tejfölösen, hidegvízzel keverje ki a rántást.) Ha a rántást belekevertem a főzelékbe, felöntöm vízzel, és hagyom, hogy még egyet forrjon, megsózom és leveszem a tűzről. Kevés ecettel vagy citromlével ízesíthetjük, ínyencek egy kis vágott kaprot is tehetnek bele. Feltétnek ízlés szerint adhatunk fasírtot, sült húst, tükörtojást, vagy ezek kombinációját, esetleg pörköltet, rántott párizsit.
|
|