Krémlevesek:
2005.05.30. 13:00
Krémlevesek:
Hozzávalók: 50 dkg zöldség 2 dl tejszín 2 dkg vaj 2 zsemle 1 tojás sárgája 2 dkg liszt vegeta, fűszerek |
|
Elkészítés: A zöldséget, ami bármi lehet, amit szeretünk (zeller, spárga, gomba, zöldborsó, kelbimbó, brokkoli, karfiol, vagy ezek kombinációja - esetleg sárgarépával -, de még sárgaborsó is) kevés vegetás vízben pépesre főzzük, majd leszűrve összeturmixoljuk. Visszaöntjük rá a levét és megfelelően ízesítve (pl. gombához őrölt bors, kelbimbóhoz őrölt kömény, sárgaborsóhoz sóban megtört 2 gerezd fokhagyma) felforraljuk. A tejszínt a liszttel és tojássárgájával alaposan elkeverjük, és a hűlő félben levő levesből apránként adagolunk hozzá folyamatos kevergetés mellett. Amikor 2-3 dl levest már elkevertünk benne, beleöntjük a levesbe és folyamatos keverés mellett egyszer felforraljuk. A zsemlét 1,5 cm-es kockákra vágjuk, majd sütőben szárazon világosbarnára pirítjuk. Ezzel tálaljuk a levest. Nagyon ízletes minden fajtája, pl. a gyerekeim így minden zöldséget megesznek, amit különben ágyúval sem lehetne beléjük lőni |
|