Fűszeres-sajtos tallérok
2005.07.20. 12:08
Fűszeres-sajtos tallérok
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg reszelt sajt - én főleg trappistát használok, mert jó és olcsó, de persze jót tesz neki egy kis füstölt sajt is, vagy bármi más, otthon fellelhető maradék sajtdarabka
só - persze ízlés szerint, egy jó púpos kávéskanállal azért el szokott nyelni. Ha egy kicsit sósnak érzed kóstolás után a nyers tésztát, akkor pont jó lesz.
fokhagymapor - ebből is mehet bele egy kávéskanállal, de ízlés dolga
szárított hagymakocka
cayenne-bors - az egyik legfontosabb hozzávaló. Ettől lesz egy kicsit csípős, és valami színt is ad neki. Szerintem érdemes egy mokkaskanalkányival indítani, aztán, ami belefér... de ettől lesz igazán pikáns
Az arányok csak irányelvként szolgálnak, szerintem nagyon nehéz elrontani.
|
Az összeállítás: A lisztbe keverd bele a sót, majd a kb. 1/2 cm-es kockákra vágott hideg vajat. Nem kell, hogy késtörő kemény legyen, de semmiképpen se puha!!! Most jön a morzsázás... El kell bögyörgetni a vajdarabkákat a liszttel... utána bele a sajtot és a fűszereket. Eleinte lehet, hogy túl száraznak tűnik majd, de a kezed meg fogja olvasztani a vajat előbb-utóbb, úgyhogy ne add fel!! Ha összeállt a massza (gyurma állagúra), felezd meg, sodord 3 cm átmérősre, és csavard be fóliába. Legalább 2-3-4 órára tedd hűtőbe, de ott maradhat 1-2 napig is.
Sütés: A fóliából vedd ki, jöhet a szeletelés... Hogy milyen vastag legyen?!? Kinek mi tetszik. Neken a 1/2 cm-es vastagság jött be eddig a leginkább. A tepsit nem kell semmivel sem kezelni sütés előtt, mert a temérdek vaj, amit belegyúrtunk a tésztába, megteszi a hatását. A legjobb üvegtálban sütni, szerintem ebben pirul meg az alja a legkevésbé... Közepesnél erősebb lángon sütöm, úgy 10 percig, de ha már látod, hogy halvány barna a széle, akkor jó. Mindig óriási siker!!
Megjegyzés: Egy texasi pékség egyik legkedveltebb sós aprósüteménye. Ismertem a főpéket, ő osztotta meg velem a receptet.
A receptet Palika küldte. Köszönjük! |
|