Vegetárius töltött cipó
2005.07.20. 12:38
Vegetárius töltött cipó
Hozzávalók (kb. 1 kilóhoz):
a tésztához:
2 dkg friss vagy 1 csomag (7 g) szárított sütőélesztő,
25 dkg (4,7 dl) finomliszt,
10 dkg (1,5 dl) Graham-liszt,
12 dkg héjában főtt, melegen
áttört vagy lereszelt, kihűlt
burgonya,
1 kiskanál só,
fél kiskanál cukor vagy méz,
5 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
1,8 dl langyos víz
a zöldségraguhoz:
20 dkg gyorsfagyasztott vagy friss vegyes zöldség (sárgarépa, kukorica, zöldborsó, karfiol stb.),
3 dkg margarin,
fél szál póréhagyma,
10 dkg gomba,
só,
őrölt bors,
1 csokor finomra vágott
petrezselyem,
csipetnyi majoránna,
3 tojás
a lekenéshez:
0,1 dl (1 evőkanál) olaj
|
Elkészítése: Kétharmad rész finomliszt és egyharmad rész Graham-liszt keverékéből, 2 szem főtt, áttört burgonyával és 2 deka élesztővel, fél kiskanál mézzel és 5 evőkanál hidegen sajtolt olajjal 1,8 deci vízzel félkemény tésztát gyúrunk-dagasztunk. Akkor jó, ha az edény falától elválik. Letakarva, langyos helyen 45 percig kelesztjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: gőzben megpárolunk (esetleg megfőzünk) 20 dekányi apróra vágott vegyeszöldséget. Kevés margarinon megfuttatunk egy szál, vékony karikákra vágott póréhagymát, 10 deka cikkekre vágott gombát hozzáadunk, és átpirítjuk. Beletesszük a levétől lecsöpögtetett puha zöldséget, és fűszerezve átforgatjuk, zsírjára sütjük, majd 3 felvert tojást ráöntünk, s ha megkocsonyásodott, hűlni hagyjuk. A tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és a közepén egyenletesen elosztjuk a kihűlt zöldségragut, majd ráhajtjuk a tészta széleit. Enyhén kiolajozott tepsire borítjuk (eddigi alsó része kerül felülre), olajjal vékonyan bekenjük, és langyos helyen, konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük. Az esetlegesen leeső tésztával a tetejét díszíthetjük. Olajjal lekenjük, villával néhány helyen megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 30 percig sütjük. A sütőből kivéve vízzel bekenjük, hogy szép fénye legyen.
Elkészítési idő: 1,5 óra 10 dkg 1018 kJ/244 kcal |
|