Almás cukkini
2005.05.22. 17:26
Hozzávalók:
1 fej lilahagyma
1 alma
1 paradicsom
50 dkg cukkini
1 csomó petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj
só, bors |
|
|
Elkészítés:
A karikára vágott hagymát egy serpenyőben megfonnyasztjuk 2 evőkanál olívaolajon. Meghámozzuk az almát, a magházat is eltávolítjuk, majd kockára vágjuk. A megmosott paradicsomot ugyancsak kockára vágjuk. Hozzáadjuk őket a már megpuhult hagymához, és kb. 5 percen át együtt pároljuk alacsony hőfokon.
A megtisztított cukkinit hosszában vékony csíkokra, majd a csíkokat kb. 5 cm-es darabokra vágjuk és megsózzuk. Egy másik serpenyőben felforrósítjuk a maradék olívaolajat, és a cukkinit közepes hőfokon pároljuk addig, amíg levet nem ereszt. Ezután vegyük nagyobbra a hőfokot, és - időnként megkevergetve, megrázogatva - főzzük el a cukkini levét.
Alacsonyabb hőfokon hozzáadjuk az almát, a paradicsomot és a hagymát, és még 5-6 percig főzzük. A petrezselymet összevágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk, majd összekeverjük a petrezselyemmel. Hozzákeverjük a cukkinihez, és 4-5 percig főzzük. Sóval és borssal ízesítjük. Ez az étel egy szerény vacsoraként önmagában is megállja a helyét, de köretként is kiváló.
Elkészítési idő: kb. 20 perc Tápérték egy adagban: 150 kcal/630kJ energia, 9 g szénhidrát, 3 g fehérje, 12 g növényi zsír, B-vitaminok, C- és E-vitamin.
Egészségügyi tanácsok: Értékes vitaminokat tartalmaz ez az étel, melyre nagy szükség van a fogyókúra során. Rosttartalma segíti az emésztést, a belek tisztulását. A fokhagyma és az olívaolaj jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. A paradicsom az arra érzékenyeknél esetleg puffadást okozhat.
|