Kőrözött
2005.07.20. 12:28
Kőrözött
Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg juh vagy tehéntóró, esetleg vegyesen
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
só
bors
köménymag
ízlés szerint tejföl
|
A hagymát apróra felvágjuk. A túrót eldolgozzuk a pirospaprikával (akkor elég a paprika, ha a krém narancssárga színűvé válik), sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a hagymát is és a köménymagot is. Az egészet jól kikeverjük, rövid időre hűtőszekrénybe tesszük - és máris ehető a finom kőrözött.
A kőrözött készíthető csak juhtúróból, vagy tehéntúróból és juhtúróból fele-fele arányban, de sokan vannak, akik csak tehéntúrót használnak. Vannak, akik egy kis tejfölt is kevernek a krémhez - ezzel talán könnyebben kenhető (de a túl soktól már folyóssá válik!), ezt elsősorban a család ízlése határozza meg. Kisgyerekeknél jó odafigyelni a bors adagra, nehogy túl erős legyen a kőrözött. |
|