Csőben-csirke:
2005.05.30. 13:04
Csőben-csirke:
Hozzávalók: 1 kg csirkemell filé kb. 3-4 dl tej 4-5 gerezd fokhagyma só liszt só feketebors pici olaj a sütéshez 4 dl tejföl 20-25 dkg reszelt trappista 1 doboz(2 dl.) főzőtejszín só fehérbors őrölt szerecsendió pici liszt 1 tojás sárgája |
|
Elkészítés: 1-2 napra beáztatjuk a szeletekre vágott csirkemellet sós fokhagymás tejbe. Lecsöpögtetjük a húst, majd sós feketeborsos lisztbe forgatjuk és kevés forró olajon hirtelen(!) pirosra sütjük. Nem szabad lassan átsütni, mert száraz lesz! Ha kész a csirke, egy tűzálló tálba, vagy tepsibe 2 rétegben lerakjuk. Egy pici (1 ek.) lisztet kikeverünk tejszínnel csomómentesre majd hozzáadjuk a tojássárgát és azzal is jól kikeverjük. Ehhez a masszához még hozzáadjuk a tejfölt, a sajtot és a fűszereket. Ezzel a szósszal nyakon öntjük a csirkét, majd fedő nélkül kb. 200-220 fokon pirosra sütjük a tetejét. Mindenféle finom köret illik hozzá, különösen a vajas párolt zöldség. Ez persze ízlés szerint készíthető más finom nem zsíros húsokból, pl. sertés szűz, vagy borjú comb, stb. |
|